کار بدون ابزار محال است، این را انسان‌های اولیه بهتر از انسان‌های امروزی می‌فهمیدند. واژه‌پردازدهایی مثل ورد، تصویرپردازهایی مثل فتوشاپ (البته این یکی اسمش بد در رفته چشمک)، و هزاران ابزار پردازش دانش و اطلاعات، فضاهای کاری را یکسره دگرگون می‌کنند. در این مجموعه کارگاه‌ها می‌خواهیم هر جا ابزار تازه‌ای یا کاربرد تازه‌ای برای ابزاری قدیمی پیدا کردیم، به میان آوریم و از تجربه کاری خودمان در کار با آن بگوییم. 

دوست دارید نگاهی به نقشه حوزه پژوهشی مورد علاقه خود بیاندازید و این نقشه را مبنای جست‌وجو و کشف محتواهای جدید کنید؟ دوست دارید نمودار رابطه مقالات و منابع خودتان را در تصویرهای تعاملی ببینید؟ دوست دارید منابع پژوهشی لازم را از سوراخ خرگوش بیرون بکشید؟ پس گوگل اسکالر، آکادمیا، و همه این ابزارهای کهنه و قدیمی را کنار بگذارید و با ما بیایید تا نشان بدهیم چطور می‌توان فراتر از موتورهای جست‌وجو به کشف محتوا و مطلب پرداخت.

نوشن چنان فضاهای کاری را دگرگون کرده است که دیگر نمی‌توان آن را در کنار دیگر برنامه‌های یادداشت‌برداری و مدیریت نکته‌ها گذاشت. آشفته‌ترین و شلوغ‌ترین میزها و ذهن‌ها را می‌توان با نوشن مرتب کرد و به نظمی سازنده درآورد. در این کارگاه، به معرفی این نرم‌افزار نو می‌پردازیم و از سیر تا پیاز امکانات آن را بررسی کرده و کار با آن را با هم و در فضایی کارگاهی تمرین می‌کنیم. 

maxqda

ابزارهایی هم هستند که مثل یک میز، یک خانه، یا یک فضا عمل می‌کنند، می‌توانند شرایطی را خلق کنند که کوچک‌ترین لایه‌های معنایی در خشک‌ترین متون قابل کشف شوند. در این دوره کار با نرم‌افزار پژوهش کیفی مکس‌کیودی‌ای را می‌آموزیم و تمرین می‌کنیم. 

زوترو (Zotero) یکی از بهترین‌ نرم‌افزارهای موجود برای مدیریت منابع علمی و ارجاعات در مقاله‌نویسی است. این نرم‌افزار پراستفاده، همه کارهای تنظیم ارجاعات مقاله و کتاب را انجام می‌دهد. در این دوره، پس از مروری بر کاربردهای علمی و دانشگاهی زوترو، کاربردهای آن در دیگر حوزه‌های مدیریت اطلاعات را هم مرور و تمرین می‌کنیم.